ΣΤΑΔΙΟ ΒΙΘΕΝΤΕ ΚΑΛΝΤΕΡΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ (VICENTE CALDERON STADIUM - MADRID - SPAIN W3'43139 N40'24057)


Στάδιο Βιθέντε Καλντερόν
Πόλη: Μαδρίτη
Ομάδα: Ατλέτικο Μαδρίτης
Χωρητικότητα: 54.960



To στάδιο Βιθέντε Καλδερόν (Estadio Vicente Calderon) βρίσκεται στη Μαδρίτη και είναι η έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Κατασκευάστηκε το 1966 και αντικατέστησε το παλιό γήπεδο της Ατλέτικο και έχει χωρητικότητα 54.960 θεατών.

Το στάδιο βρίσκεται στην περιοχή Arganzuela της ισπανικής πρωτεύουσας, αρχικά ονομαζόταν στάδιο Manzanares (Estadio Manzanares), αλλά αργότερα ονομάστικε Vicente Calderon Stadium, μετά τον περίφημο πρόεδρο της Ατλέτικο. Οι έδρες έχουν τα χρώματα της Ατλέτικο κόκκινο και άσπρο. Το Vicente Calderon από το 2003 έχει ταξινομηθεί ως στάδιο 5 Αστέρων της UEFA Elite και ήταν το πρώτο Ισπανικό στάδιο μ αυτην την επίτευξη και φιλοξενεί τακτικά διεθνείς αγώνες της ισπανικής εθνικής ομάδας .

Ήταν στις 17 Μαρτίου του 1961, όταν ο  Javier Barroso αγόρασε γη για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, αντικαθιστώντας το Estadio Metropolitano de Madrid, το οποίο ήταν μικρό σε χωρητικότητα. Έτσι, την ίδια χρονιά, ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο γήπεδο. Η χρηματοδότηση του νέου γηπέδου της Ατλέτικο Μαδρίτης είχε αναληφθεί κατά κύριο λόγο από τους μετόχους του club και τα μέλη, συμβάλλοντας έτσι με τις αποταμιεύσεις τους για να χτίσει το νέο γήπεδο. Στις 2 Οκτωβρίου του 1966 το Estadio Manzanares εγκαινιάστηκε επίσημα, με χωρητικότητα για 62.000 θεατές, σε έναν αγώνα ενάντια στη Valencia CF, ο οποίος έληξε με ισοπαλία 1-1. Τα εγκαίνια ήταν η πρώτη φορά που ένα γήπεδο στην Ισπανία είχε εφαρμόσει πλήρως τις προδιαγραφές, με την πάροδο του χρόνου η χωρητικότητα μειώνονταν ως που το στάδιο ανακατασκευάστηκε αναλόγως. Στις 14 Ιουλίου του 1971 σε Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος, το όνομα που επιλέχθηκε ήταν το Estadio Vicente Calderon, προς τιμήν του τότε προέδρου Vicente Calderon.



Με την ανακατασκεύη το Vicente Calderon ολοκλήρωθηκε εκ νέου στις 23 Μαΐου του 1972, παρουσία του τότε αρχηγού του κράτους της Ισπανίας Francisco Franco, του πρίγκιπα της Ισπανίας Juan Carlos I de Borbon και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Alejandro Rodriguez de Valcarcel, για να σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία του ένα φιλικό πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, που έληξε με 2-0 ισπανική νίκη. Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου στις 4 Ιουνίου 1980 εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους 451.000.000 για την ανακαίνιση και ανακατασκευή του σταδίου, με σκοπό να είναι ένα απο τα στάδια για το 1982 FIFA World Cup. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Juan Jose Barroso.

Ένα αξιοσημείωτο, και μάλλον θεαματικό χαρακτηριστικό του Vicente Calderon, είναι ότι η οδός ταχείας κυκλοφορείας M-30, διπλής κατεύθυνσης περνά κάτω από τις κερκίδες του σταδίου.

Δείτε το στο χάρτη:


 ΠΗΓΗ: Wikipedia