ΠΙΣΤΑ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ - ΙΣΠΑΝΙΑ (SPAIN GRAND PRIX - BARCELONA CIRCUIT - SPAIN E2'15282 N41'34095 )


Το Ισπανικό Γκραν Πρι διεξάγεται στο "Circuit de Catalunya" της Βαρκελώνης και είναι από τους παλαιότερους αγώνες στον κόσμο, αφου γιόρτασε τα 100 χρόνια του το 2013. Διακόπηκε από τον 1o Παγκόσμιο και τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, όταν αναβίωσε το 1967, σαν μέρος πλέον του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος F1.

Στη δεκαετία του 1967 η Ισπανία έκανε μια προσπάθεια να επιστρέψει στον κόσμο των διεθνών αγώνων αυτοκινήτου, στο Jarama, ενα σιρκουί βόρεια της Μαδρίτης. Έτσι το 1968 φιλοξενήθηκε εκεί το Ισπανικό Γκραν Πρι της F1. Συμφωνήθηκε ότι ο αγώνας θα εναλλάσσεται μεταξύ του Jarama και του Montjuic στη Μαδρίτη και το 1975 σημαδεύτηκε από μια τραγωδία, πριν τον αγώνα υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του σιρκουί του Montjuic και οι οδηγοί αρνήθηκαν να αγωνισθούν. Οι διοργανωτές πανικοβλήθηκαν και απείλησαν να κλειδώσουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στο εσωτερικό του σταδίου. Οι οδηγοί και οι ομάδες ενέδωσαν, έτσι ο αγώνας έγινε και στον 26 γύρο ενα αγωνιστικό τράκαρε σκοτώνοντας τέσσερις θεατές και ο αγώνας διεκόπη.

Μετά τα τραγικά γεγονότα στο επικίνδυνα γρήγορο και στενό χώρο του Montjuic, το Ισπανικό Γκραν πρι διεξαγώταν μόνο στο Jarama, ως το 1981 όταν και βγήκε απο το καλεντάρι της FIA για 5 χρόνια, επανήλθε το 1986 στο vέο σιρκουί του Jerez. Εκεί στον πρώτο αγώνα υπήρξε μια λυσσαλέα μάχη μεταξύ του Άυρτον Σένα και Νάιτζελ Μάνσελ, με τα δύο αυτοκίνητα να βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Ο Άυρτον κέρδισε για 0,014 δευτερόλεπτα! Ο αγώνας του 1990 ήταν και ο τελευταίος στη Jerez και απο το 1991 μέχρι και σήμερα το Ισπανικό Γκραν Πρι διεξάγεται στην Βαρκελώνη. Το 2013 συμφωνήθηκε οτι το Ισπανικό Γκραν Πρι θα εναλλάσσεται κάθε χρόνο ανάμεσα στο σιρκουί της Βαρκελώνης και στο σιρκουί της Βαλένθια, ωστόσο αυτό δεν συνέβη γιατί στη Βαλένθια έπεσαν έξω οικονομικά και η Βαρκελόνη είναι ο μοναδικός οικοδεσπότης του Ισπανικού Γκραν Πρι. Το μήκος της πίστας είναι 4,655χλμ και το μήκος του αγώνα 307,104χλμ που ολοκληρώνεται σε 66 γύρους. Για την αγωνιστική σεζόν του 2016, το Ισπανικό Γκραν Πρι έχει ορισθεί στις 15 Μαίου.

Δείτε το στο street view

Δείτε το στο χάρτη: