ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ - ΤΟΡΙΝΟ - ΙΤΑΛΙΑ (JUVENTUS STADIUM - TORINO - ITALY E7'38296 N45'06345)


Γιουβέντους Σταντιουμ
Πόλη: Τορίνο
Ομάδα: Γιουβέντους
Χωρητικότητα: 41.250

Το Juventus Stadium είναι ενα ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Τορίνο της Ιταλίας και έδρα της Γιουβέντους. Οι κατασκευές του γηπέδου ξεκίνησαν την 1 Μαρτίου 2009 και εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011 με τον φιλικό αγώνα Γιουβέντους-Νοτς Κάουντι 1-1.

 Το Juventus Stadium αντικατέστησε το Stadio delle Alpi, το παλιό γήπεδο της Γιουβέντους. Η χωρητικότητα-ρεκόρ του γηπέδου έγινε στις 9 Απριλίου του 2012 και ανέρχεται στα 40.843 άτομα στον αγώνα Γιουβέντους-Μπάγερν Μονάχου. Σήμερα η χωρητικότητα αγγίζει τις 41.000 θέσεις, σχετικά λίγες σε σχέση με άλλους μεγάλους ιταλικούς συλλόγους. Το στάδιο κατασκευάστηκε με έναν πρωτοποριακό τρόπο, ώστε να είναι οικολογικό προς το περιβάλλον και με τους κανονισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.



Πιο συγκεκριμένα:

    Δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου
    Χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση
    Δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς
    Εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά
    Επαναχρησιμοποιεί τα όμβρια ύδατα
    Συγκρατεί τα απόβλητα
    Μειώνει έως και 50% το νερό που χρειάζεται για την άρδευση του αγωνιστικού χώρου.

Το γήπεδο χτίστηκε στο Τορίνο, έδρα της Γιουβέντους που είναι ένα από τα δύο μόλις club που τους ανήκουν γήπεδα ποδοσφαίρου της Serie A, μαζί με τη Σασουόλο και το Stadium Mapei. Το Juventus Stadium φιλοξένησε τον τελικό του 2014 UEFA Europa League.


Η προηγούμενη έδρα της Juventus, το Stadio delle Alpi, ολοκληρώθηκε το 1990 για να φιλοξενήσει αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Η κίνηση της λέσχης της Γιουβέντους από την προηγούμενη έδρα της, το Stadio Comunale, στο Stadio Delle Alpi ήταν αμφιλεγόμενη. Το νέο γήπεδο χτίστηκε με μια μεγάλη δαπάνη, ήταν σχετικά λιγότερο προσιτό, και είχε κακή γραμμή που οφείλεται στο στίβο του γηπέδου. Παρά το οτι η Γιουβέντους είχε την καλύτερη υποστήριξη απο φιλάθλους απο οποιαδήποτε ομάδα στην Ιταλια (με τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης και συνδρομητικές συμμετοχές), η  συμμετοχή στο Stadio Delle Alpi ήταν θλιβερή. Ο μέσος όρος θεατών ήταν μόνο το 1/3 του 67.000 θέσεων χωρητικότητας του σταδίου (περίπου 22.000). Η Γιουβέντους ξεκίνησε τα σχέδια για να μετακινηθεί και για την οικοδόμηση μιάς νέας πιο οικείας και ατμοσφαιρικής έδρας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπαιζε τα παιχνίδια της στο πρόσφατα ανακαινισμένο Stadio Olimpico. Τον Νοέμβριο του 2008 ο σύλλογος παρουσίασε τα σχέδια για ένα νέο γήπεδο 41.000 θέσεων στην ιστοσελίδα του Stadio Delle Alpi, το νέο γήπεδο χτίστηκε με κόστος 100.000.000 €. Η ολοκλήρωση του Juventus Stadium έκανε τη Γιουβέντους το πρώτο club στην Serie A που να έχει χτίσει το δικό του γήπεδο.

Δείτε το στο χάρτη:


ΠΗΓΗ: Wikipedia